tours – rondleidingen

My apologies for non-Dutch speakers, but because I give my guided tours in Dutch, the information about the tours is also only in Dutch. Please feel free to explore London with the help of my pages under Experience London as a local.

Waarom een rondleiding rond Brick Lane?

Maar allereerst de vraag: waarom een Nederlandstalige rondleiding in Londen? De reden hiervoor is simpel: ik wil graag een persoonlijk tintje geven aan mijn rondleidingen en hoe persoonlijker kan dat dan in mijn eigen moedertaal? Wil je liever een rondleiding van een ‘local’? Dat zal lastig worden aangezien een groot deel van de East End-populatie niet Brits is. Ik woon nu al 3 jaar hier en mijn man woont al 17 jaar in dit deel van Londen. Ik ken de buurt dus goed en heb bovendien ook veel historisch onderzoek gedaan. Een Nederlandstalige rondleiding van een local in Londen, dat is toch ideaal?
Hieronder lees je eerst wat over de geschiedenis van Brick Lane & omgeving en daarna specifieke informatie over mijn rondleidingen.

De East End kent een rijke historie en is al sinds de Romeinse tijd een populaire vestigingsplaats. Vanwege de makkelijke toegang tot de Theems vanaf hier en de ligging net buiten de stadsmuur was het in het verleden een strategische locatie voor handelslui. Ze hadden er niet te maken met de hoge kosten en strenge handelsregels als binnen de stadsmuren, maar profiteerden wel van de gemakken van het stadscentrum net ten westen van ze. Maar de Londense East End is ook al honderden jaren de toevluchtsoord voor politieke en religieuze immigranten of mensen die hoopten hier werk en geluk te vinden. Onder beide typen immigranten vallen ook inwoners uit de Lage Landen.
Tijdens mijn wandelingen leid ik je door Brick Lane en omliggende straten. Het gebied rond Brick Lane is altijd een arme buurt geweest en ondanks dat het nu een van de meest trendy Londense wijken is, is het nog steeds een van de armere delen van Londen. In voorgaande eeuwen heerste grote armoede en criminaliteit in de dichtbevolkte straten rondom Brick Lane. In de Victoriaanse periode maakte de beruchte Jack the Ripper de omgeving onveilig en nog wordt dit gebied gebruikt als filmset voor kostuumdrama’s gesitueerd in de Victoriaanse periode.

Fournier Street 11 en 11 1/2

Op deze originele huisnummers (ELEVEN and ELEVEN and A HALF) in Fournier Street wonen kunstenaars Gilbert & George.

De nalatenschap van de grote immigrantengroepen zijn nog altijd fysiek aanwezig, met name de typische woningen van de rijke Franse Hugenoten uit de 18e eeuw die statige panden lieten bouwen (o.a. in Fournier Street als hierboven), maar ook de oude uithangborden van de Joodse winkels toen Brick Lane het thuis was van een grote Joodse gemeenschap van eind 19e tot mid-20e eeuw.

Brick Lane straatnaam

Brick Lane is naast Chinatown in de West End de enige plek in Londen waar straatnamen in twee talen zijn aangegeven.

Tegenwoordig is Brick Lane vooral een verzameling van Bengalen (niet voor niets is een deel van Brick Lane omgedoopt tot Banglatown), graffiti-artiesten, hipsters en kunstenaars. Je vindt er onder andere de beroemde oude bierbrouwerij Truman Brewery waarin tegenwoordig alternatieve kledingzaken, pubs, restaurants, een onafhankelijke platenzaak en nog veel meer gevestigd zijn, maar verder vind je in de straten ook authentieke Joodse bakkers, kunstgalerijen, exclusieve kledingboetieks, tientallen curryrestaurants, veel street art en de stille getuigen van het verleden. Wat ik vooral een verademing vind, is dat Brick Lane vrij is van de grote commerciële ketens. Je zult er geen Starbucks, McDonalds of H&M aantreffen!
Ik neem je graag mee op een wandeling om je kennis te laten maken met de bruisende East End en je ook de historische context ervan te geven!

Odeith

Tijdens de wandelingen laat ik je schitterende street art zien, zoals deze creatie van kunstenaar Odeith. (Ik kan niet garanderen dat dit specifieke werk er dan nog is.)

Praktische info rondleidingen

Let op! Er zijn helaas geen rondleidingen in maart-april 2017.

Duur: 90 minuten.
Kosten: £10 per persoon (contant en gepast te voldoen).
Wanneer: mijn reguliere rondleidingen vinden plaats op maandagmiddag. Kom je liever op een andere dag? Dat is in principe mogelijk. Stuur me een e-mail (info@dutchgirlinlondon) en vermeld de gewenste dag, tijd, het aantal personen en eventueel je gewenste route.
Vertrekpunt: bij Carphone Warehouse (New Street) tegenover London Liverpool Street station.
Vertrektijd: 15.00 uur (afwijkend tijdstip mogelijk in overleg).
Aanmelding: makkelijk: stuur me een e-mail (info@dutchgirlinlondon) en ik stuur je een bevestiging terug met alle relevante informatie.

Op maat gemaakte rondleidingen

Kom je naar Londen met een groep vrienden/familieleden of je school/bedrijf en wil je een speciaal op maat gemaakt programma? Ook dan kun je bij mij terecht! Stuur me een e-mail (info@dutchgirlinlondon) en vermeld daarin de data, het aantal mensen, je wensen en eventuele andere opmerkingen. Ik neem zo snel mogelijk contact met je op zodat we gezamenlijk tot een mooi programma kunnen komen!

Advertisements