The Dutch Girl Tales #1 Mijn eerste Nederlandstalige blogpost!

Dear reader, after much deliberation I decided to start posting Dutch articles on this website. Despite having a degree in English and having lived in the UK for 6 years now, I’m still not as proficient in it as I’d like to and this sometimes bothers me whilst blogging. Since a large part of my audience is Dutch, I’d thought it would be a nice thing to do for both my Dutch readers and myself. This is just a trial, but it might lead to a regular feature on my website (possibly once a month). But rest assured, the majority of the content will remain in English.

Zoals hierboven uitgelegd is dit de allereerste Nederlandstalige blogpost op mijn website! Ik blog al bijna 5 jaar in het Engels en heb meerdere malen overwogen om het ook in het Nederlands te doen – want schrijven in mijn moedertaal is gewoon veel makkelijker – maar wist niet hoe ik het in een format kon gieten. Mochten deze posts jou en mij bevallen, dan is het de bedoeling om een keer per maand in het Nederlands te bloggen over mijn leven hier in de UK, hoe het is om in het buitenland te wonen, maar ook over wat ik doe als ik weer in Nederland ben of wat ik zoal heb gedaan in de afgelopen maand. Een serie met een persoonlijk tintje dus. Ik heb in het verleden een poging gewaagd om in eerste instantie een maandelijks en later een kwartaaloverzicht te geven van wat ik allemaal had gedaan en beleefd op het gebied van kunst en cultuur, boeken en reizen, maar dat heb ik niet volgehouden. Aangezien, met name Nederlandse, lezers vaker hebben aangegeven benieuwd te zijn naar meer persoonlijke verhalen, doe ik hierbij een nieuwe poging. Het voelt voor mij natuurlijker aan om deze meer persoonlijke posts in het Nederlands te schrijven, zonder me beperkt te voelen door taal.

Hoe ziet mijn week eruit als ik weer in Nederland ben?

In mijn vorige blogpost deelde ik een aantal van mijn favoriete Instagram-foto’s van onze reis door Nieuw-Zeeland vorige maand, maar de week voordat we naar letterlijk de andere kant van de wereld afreisden, was ik nog even fijn een weekje in Nederland. We waren met de feestdagen nog in Nederland geweest, maar hubby was voor werk die week weg naar Parijs en Boston én mijn vader was net geopereerd, dus voldoende redenen om mijn vakantie te beginnen met een weekje Nederland.

Met de trein door heel Nederland crossen

Wanneer ik weer in het land ben, probeer ik altijd met zo veel mogelijk vrienden af te spreken, maar er is nooit genoeg tijd om iedereen te zien! Met de trein reis ik meestal kriskras door het land om met iemand te lunchen of te borrelen, om een tentoonstelling te zien of om te gaan shoppen. Tijdens mijn laatste NL-trip in februari, was ik ook weer bijna elke dag op pad. Reis met me mee:

zaterdag – home

Ik ben de dag ervoor aangekomen in Nederland en behalve een afspraak bij de kapper bij mijn ouders in de straat staat er voor vrijdag niks op de agenda. Er ging zo’n 15 cm van mijn haar af (zie de foto bovenaan deze post) en ik voel me klaar voor het voorjaar, ondanks dat het deze week bitterkoud is.
Zaterdag is een lekker rustig dagje, want mijn broer en zijn gezin komen langs bij mijn ouders. Mijn schoonzus was begin februari jarig en mijn neefje viert alvast zijn 25e verjaardag. Het is dus een gezellig dagje thuis met familie en veel lekker eten!

zondag – Tilburg

Vandaag ben ik in Tilburg, mijn laatste woonplek in Nederland. Ik heb een groot deel van mijn leven doorgebracht in Den Bosch en Tilburg en altijd als ik in een van deze steden ben, voel ik me weer echt thuis. Helaas begint de dag hier minder leuk en bezoek ik een vriend in het ziekenhuis.
Na het ziekenhuisbezoek ga ik kort voor sluitingstijd nog even snel naar De Pont museum voor moderne kunst. Dit  is de laatste dag van hun speciale jubileumtentoonstelling waarvoor ze enkele hoogtepunten van hun 25-jarig bestaan weer naar het museum hebben gehaald.

25-jarig jubileum Museum de Pont in Tilburg

Na de dosis cultuur is het tijd voor een borrel met vrienden in Burgemeester Jansen aan de Piushaven, de nieuwe culturele en culinaire buurt in Tilburg, en een hapje bij Heavens Kitchen met bestie Bettina.

maandag – Heusden

Omdat ik de rest van de week op pad ben, blijf  ik vandaag lekker thuis bij mijn ouders. Zij wonen in Oud-Heusden, een dorpje naast de middeleeuwse vestingstad Heusden. Ondanks de kou besluit ik om ‘s ochtends vroeg naar Heusden te fietsen en te oefenen met mijn fotocamera. Ik heb deze een paar maanden geleden gekocht, maar weet nog niet precies hoe het werkt en wil in ieder geval de basisfuncties onder de knie hebben vóór we naar Nieuw-Zeeland vertrekken! Het valt me in het winterzonnetje op hoe mooi Heusden is. Toen ik er woonde nam ik het voor lief, maar nu wandel ik graag langs de verdedigingswallen, de kasteelruïne en de mooie oude gevelpanden waarvan ik me altijd weer verwonder hoe deze rechtop blijven staan terwijl ze vaak hartstikke schots en scheef zijn.

dinsdag – Arnhem

Ik stap ‘s ochtends op de trein naar Arnhem voor een lunchafspraak bij Bureau Sproet. Ik werk al een paar jaar met ze samen aan redactieprojecten voor educatieve uitgeverijen, maar heb ze nog nooit persoonlijk ontmoet! Ik besluit iets eerder te gaan zodat ik op mijn gemakje door Arnhem kan lopen voor mijn afspraak. Pas als ik op het moderne station aankom, realiseer ik me dat ik hier afgelopen september nog ben geweest voor een lunchdate met Natasja van Wat Zij Zegt, duh!
Het is lekker rustig op straat deze dinsdagochtend en ik struin om mijn gemakje door het centrum terwijl ik de grote oude beelden op de prachtige gevelpanden bewonder. Ook spot ik mooie straatkunst door de stad en ren als een malloot over een drukke weg om deze foto te knippen.

street art in Arnhem

woensdag – Nijmegen

Vandaag ga ik met mijn bestie Suzanne een dagje naar Nijmegen! We kennen elkaar dit jaar al 25 jaar en we hebben in al die jaren tijd veel lief en leed met elkaar gedeeld. Uiteraard staat een date met haar altijd vast als ik weer in Nederland ben.

Tijdens onze eerste pitstop in het hip uitziende koffiezaakje (want wij willen ons vandaag jong en hip voelen) Bhalu vlak bij het station, krijgen we van de joviale barmedewerker een plattegrond in onze handen gedrukt waarop verschillende hippe eetzaakjes en kroegen zijn gemarkeerd. Onze middagplanning is dus duidelijk: een kroegentocht langs een aantal coole bars in Nijmegen! Maar het is pas 10 uur ‘s ochtends dus we gaan eerst maar shoppen. De barmedewerker stuurt ons naar de Stikke Hezelstraat, een korte winkelstraat gevuld met allerlei gezellige woon- en lifestylewinkels en boetieks. Ik koop een draagtas bij Make My Day met een fantastische opdruk die precies verwoordt wat ik denk als ik iemand in het buitenland vertel dat ik uit Nederland kom.

Na meer shoppen, een megagrote lunch bij New Dutch, en de Romeinse artefacten in Museum Valkhof bewonderd te hebben, kan onze mini-kroegentocht eindelijk beginnen!  We doen een bierproeverij bij Proeflokaal Beij Ons en pakken er nog eentje in de industriële setting van Bistrobar Berlin voordat we onze dag eindigen met een heerlijke, pittige curry bij Siam Thai Palace.

Dagje weg in Nijmegen

donderdag – Leiden

Wederom een dagje treinen en vandaag ga ik met mijn moeder naar Leiden. Na een heerlijke lunch bij Stadscafé Van der Werff (hoewel ik nog steeds aan het bijkomen was van de twee flinke maaltijden in Nijmegen), steken we de straat over naar het Museum Volkenkunde. Mijn moeder heeft Cultuurgeschiedenis gestudeerd en ik heb duidelijk haar interesse in andere culturen ‘geërfd’. Nadat ik was afgestudeerd in Engelse Taal & Cultuur aan de UU, heb ik overwogen om antropologie te studeren, maar bedacht me dat het werkveld erg specialistisch en vrij beperkt zou zijn. In plaats daarvan ben ik Bedrijfscommunicatie & Digitale Media gaan studeren, over iets compleet anders gesproken!
Na een aantal uur door het museum rondgestruind te hebben, reizen we moe maar voldaan weer terug naar Oud-Heusden.

vrijdag – Amsterdam

Ik vlieg ‘s avonds weer naar huis toe, maar heb voor vertrek nog een aantal dingen in Amsterdam gepland. Zo heb ik o.a. een reservering voor het Anne Frankhuis. Ik wil hier al jaren naartoe, maar het komt er maar telkens niet van. Die ellenlange rij voor de deur die je altijd ziet als je erlangs loopt is ook niet bijster uitnodigend, maar omdat het Anne Frankhuis momenteel wordt verbouwd, kun je er alleen naar binnen als je hebt gereserveerd voor een specifiek tijdslot. Dit betekent dat je maar zo’n 10-15 minuten van tevoren hoeft te wachten! Ben je dus net als ik van plan om er eens heen te gaan, maar weerhoudt die lange wachtrij je ervan? Ga er dan vóór 1 juli naartoe, maar reserveer wel eerst je kaartje online.

Het bezoek is zoals verwacht erg indrukwekkend en ik vertrek er met een brok in mijn keel. Er zijn weinig meubels of persoonlijke voorwerpen, maar er worden veel verhalen verteld en het is ook bijzonder om deze plek waar ik zo vaak over heb gehoord en gelezen op school en in de media eindelijk in het echt te zien. Het is een goed moment om te relativeren en dankbaar te zijn dat ik ben opgegroeid in een land en tijd van vrijheid.

Jeff Koons in de Nieuwe Kerk Amsterdam

Ik heb na het bezoek aan het Anne Frankhuis nog tijd voordat ik naar Schiphol moet en stap nog even snel de Nieuwe Kerk op de Dam binnen. Ik ben er nog nooit geweest, maar er is een tijdelijk kunstwerk van de Amerikaanse kunstenaar Jeff Koons te zien en aangezien ik gratis toegang heb met mijn Museumjaarkaart, besluit ik naar binnen te gaan. Ik ben nogal ‘underwhelmed’ door het werk en heb dit soort werken van hem waarbij hij een grote glimmende blauwe bal in een replica van een bekende klassieke schilderij plaatst, al vaker gezien. Ik ben wél onder de indruk van de kerk en besluit om een andere keer terug te komen wanneer ik meer tijd. Ik wil nu namelijk nog even snel naar de fotografiemuseum FOAM om de eerste Nederlandse tentoonstelling over het werk van de Deens-Amerikaanse fotograaf Jacob Riis te zien. Hij legde in de 19e eeuw het alledaagse leven in het arme Lower East Side van New York vast en wordt beschouwd als een van de eerste documentairefotografen.

Na een vullende noedelsoep bij Japans restaurant Shiki vlakbij Amsterdam CS neem ik de trein naar Schiphol en zit mijn culturele (en vrij vermoeiende) week in Nederland er helaas weer op!

Laat je me weten wat je denkt: wel / niet een maandelijkse Nederlandstalige blogpost op mijn website?
Nog een fijn Paasweekend gewenst!
Zarina xx

SaveSaveSaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

SaveSave

6 thoughts on “The Dutch Girl Tales #1 Mijn eerste Nederlandstalige blogpost!

 1. Het maakt mij niet echt uit of je in het Nederlands of in het Engels schrijft. In beide talen doe je het goed. Het lijkt mij wel dat je je soms beter kunt uitdrukken in je moedertaal. Maar soms ook vast juist in het Engels. Dat had ik vaak met Jim.
  Ik vond het leuk om over je (best heel drukke en volle) week te lezen, vooral de persoonlijke toevoegingen.
  Heel toevallig gaat mijn zusje uit Frankrijk met haar dochter ook naar het Anne Frankhuis als zij hier eind april heen komen. Haar dochter is dit jaar met haar school ook naar Auschwitz geweest dus dat sluit goed bij elkaar aan.
  Ik denk dat je het gewoon moet uitproberen, af en toe een Nederlandstalige blogpost. Het is niet alleen belangrijk hoe wij lezers het vinden, maar ook of het jouzelf wel bevalt….

  1. Dank je Esther! Het schrijven in het Nederlands ging wel een stuk sneller in ieder geval 😉
   Wauw, Auschwitz, dat lijkt me wel erg intens en indrukwekkend. Als ik de foto’s van de oorlog en Holocaust zie, dan kan ik het niet bevatten…

Leave a Reply