The Dutch Girl Tales #5: Nederlandse hotspots in Londen!

Nederlandse hotspots in Londen // Dutch Girl in London

Als je alleen maar voor een weekendje naar Londen komt, dan heb je vast geen behoefte om op zoek te gaan naar typisch Nederlandse dingen. Expats zoals ik daarentegen smachten regelmatig opeens naar drop, goede pindakaas of Indonesisch eten. Ben je dus een Nederlandse expat of vind je het leuk om tijdens je citytrip te zien hoe een Nederlandse kroeg in Londen eruitziet? Lees dan mijn volgende tips voor (bijna-)Nederlandse hotspots in Londen! (Sommige zijn zelf getest, andere heb ik uit betrouwbare bronnen.)

Little Holland in Londen

Die bestaat niet, sorry. Het leek me wel een pakkende titel. (Ik heb je aandacht nu toch?) Hoewel ik niet zozeer op zoek ben naar medelanders in Engeland, zou het wél heel handig zijn als er een Nederlandse buurt was – vooruit, een straatje is ook goed – met daarin allerlei winkeltjes waar ik mijn Nederlandse voedselvoorraad kan inslaan. OK, zet er dan ook maar gelijk een friettent, goede bakker, Nederlands-Indonesisch restaurant en kroeg neer, en ik heb mijn nieuwe favoriete wijk in Londen gevonden! Maar geen zorgen, er zijn wel een paar goede adressen voor je in de stad te vinden waar je je Nederlandse fix kunt krijgen! En ja, vaak draait het al snel om eten. Ik zit bij een aantal Facebook-pagina’s van Nederlanders in Engeland en je wilt niet geloven hoeveel foto’s van Nederlands eten daar telkens in worden geplaatst (gevolgd door vele jaloerse opmerkingen)!

Tip 1: Echt Hema (en echt Brits)

Wist jij dat deze typische Nederlandse winkelketen sinds 2007 in Britse handen is?! In 2014 werd de eerste Londense Hema-vestiging geopend in Victoria Station en inmiddels zijn er 8 Hema-winkels in Engeland, waarvan 4 in Londen en eentje op Stansted Airport. Eerder dit jaar werd aangekondigd dat er plannen zijn om nog 75 nieuwe vestigingen te openen door het hele land heen! Hoewel de Deense winkelketen Tiger tegenwoordig een heel goed alternatief is voor goede cadeautjes en leuk knutselspul, gaat mijn Nederlands hart toch altijd iets harder kloppen zodra ik de Hema binnenstap en de Nederlandse teksten op de etiketten me tegemoetkomen.

Nederlandse hotspots in Londen // Dutch Girl in London
Engelse koekjes zijn lang niet zo lekker als de vele Nederlandse varianten. Gelukkig hebben ze bij de Hema UK ook een ruim assortiment!

Helaas verkopen ze er geen verse slagroomtaarten of de beroemde Hema rookworst, maar je vindt er wél gevulde koekenkokosmakronenchocoladeletters, kruidnoten, pindakaas (hoewel het toch echt wel Calvé moet zijn voor mij) en… paprikachips. Paprikachips, voor mijn emigratie had ik geen idee dat ik hier zó veel van hield! En laten ze deze superieure smaakvariant nou net niet hebben in de gewone Engelse supermarkten (uitgezonderd van de Poolse supermarkten en sommige Tesco’s). En bij de Hema UK verkopen niet alleen de ordinaire paprikachips, nee ze verkopen ook nog eens de ribbelchips-versie, score!

Tip 2: Nederlandse kroeg De Hems

Je vindt deze kroeg in hartje Londen op de grens van Chinatown en Soho. De Hems is vernoemd naar de Nederlandse zeeman die hier in de 19e eeuw de kroegbaas was. Het was toen een populaire bestemming voor Nederlandse zeelui en volgens hun website was het ook het officieuze hoofdkwartier van het Verzet tijdens WOII.

Tegenwoordig kun je hier genieten van Nederlands gefrituurd eten zoals kroketten (oh, net als met mijn paprikachips heb ik sinds mijn vertrek uit Nederland een zeer grote liefde voor kroketten ontwikkeld!), pilsjes van de tap en ook Nederlandse en Belgische biertjes op fles.

Hems-Londen_Dutch-Girl-in-London

Tip 3: Nederlandse films, lezingen, cabaret en meer in het Dutch Centre

Het Dutch Centre opende in 2013 zijn deuren in Londen en organiseert het hele jaar door talloze evenementen met een Nederlands tintje. Zo vond er afgelopen juni het eerste haringhappen evenement plaats, maar er worden ook regelmatig Nederlandse films (met Engelse ondertiteling) vertoond en voorstellingen door Nederlandse artiesten en cabaretiers opgevoerd. Ook komen er vaak gastsprekers zoals schrijvers en politici op bezoek. Afgelopen najaar had ik bijvoorbeeld het genoegen om de Voorzitter van de Tweede Kamer, Khadija Arib, een rondleiding door Londen te geven vóór haar lunchbijeenkomst in het Dutch Centre om het daar informeel met Nederlanders die in het VK wonen over de gevolgen van Brexit te hebben.

Tip 4: De oudste Nederlandstalige protestante kerk ter wereld staat in Londen

Het zal je misschien verbazen, maar de Dutch Church in Londen is de oudste Nederlandstalige protestante kerk ter wereld! Toen Nederlandse protestanten naar Engeland vluchtten omdat ze in Nederland werden vervolgd, gaf Koning Edward VI ze toestemming om zich hier te vestigen én schonk ze ook nog eens het kerkgebouw dat al sinds 1550 een Nederlandstalige kerk is. Omdat er toentertijd nog geen protestante kerk in Nederland bestond, is de Dutch Church in Londen officieel de oudste Nederlandstalige protestante kerk ter wereld. Er wordt nog steeds elke zondag om 11u een kerkdienst gehouden waar iedereen welkom is.

Tip 5: Indonesisch eten, bijna zoals in Nederland

Je vindt hier wel talloze Chinese restaurants (die echt totaal anders zijn dan in Nederland – ik vermijd ze meestal!), maar Indonesisch restaurants zijn een stuk lastiger te vinden. Zoals Indonesië een Nederlandse kolonie was, behoorde India vroeger tot het Britse Koninkrijk. Daarom zie je ook honderden, of waarschijnlijk eerder meer duizenden, curryrestaurants door het hele land heen.

Nederlandse hotspots in Londen // Dutch Girl in London
Een Indonesische rijsttafel, daar droomt bijna elke Nederlandse expat wel van! (Foto door ismed_photography_SS/Shutterstock)

Ik nam eerst altijd kant-en-klare Conimex-pakjes uit Nederland mee terug naar huis, maar nam me in het kader van conserveermiddelen vermijden, voor om deze boemboes zelf te maken in mijn vijzel. Op zich een leuk idee, maar in de praktijk gebeurt dat natuurlijk niet. Maar in plaats van mijn koffer tot het gaatje vol te pakken met eten, heb ik de goede toko New Loon Moon in Chinatown ontdekt waar ze verschillende afdelingen hebben voor de verschillende Aziatische keukens. OK, je vindt er geen Conimex maar voldoende alternatieven en zelfs sambal en ketjap. Kroepoek koop ik nog steeds in Nederland, want ik heb hier nog geen lekkere kunnen vinden.

Ben je zelf geen keukenprins(es)? Dan zijn hier een aantal goede Indonesische restaurants in Londen. Maar onthoud wel dat de smaak en gerechten waarschijnlijk niet helemaal hetzelfde zijn zoals je gewend bent.

Tip 6: Roti’s smikkelen

Ik ben nogal verwend, want voor de beste roti schuif ik aan tafel bij mijn moeder in Nederland en krijg meestal ook nog eens een portie mee naar huis. Maar wil je erg graag roti eten in Londen? Dan zijn er wel een paar adressen, maar het zal niet hetzelfde zijn als in Nederland! In Nederland kennen we vooral de Surinaamse roti, wederom naar ons land gekomen omdat Suriname een Nederlandse kolonie was. Op een website vond ik de volgende opties voor je om roti’s te eten in Londen:

 • Ga naar de Roti King vlak bij station Euston voor Maleisische roti (ook al was het alleen vanwege de geweldige naam!)
 • Voor de Trinidad-style roti ga je naar Roti Joupa in Clapham (niet in het centrum van Londen). Ik lees als tip dat je je eten beter kunt afhalen om het ergens anders op te eten aangezien het er vrij klein is.
 • En voor roti uit de Guyanese keuken, ga je naar Umana Yana in Dulwich (niet in het centrum van Londen).

Tip 7: Overnachten in een Nederlands hotel

Wil je na een hele dag kroketten eten en winkelen bij de Hema overnachten in een hotel met een Nederlandse sfeer? Dan kun je in Londen terecht bij een van de CitizenM hotels of het Qbic Hotel in Whitechapel, Oost-Londen. De algemene voertaal mag dan wel Engels zijn, maar dat maakt het verblijf in een van deze ultramoderne designhotels waar je je kunt uitleven met allerlei speelse gadgets er niet minder om!

Het design van de CitizenM hotels is van de hand van het fantastische Nederlandse communicatiebureau KesselsKramer (o.a. ook de masterminds achter het beroemde ‘I Amsterdam’ logo op het Museumplein in Amsterdam). Ze hebben ook een locatie in Londen waar ze soms speciale tentoonstellingen hebben.

En verder… poffertjes en bloemen uit Nederland kopen in Londen

Pannenkoeken en poffertjes vind je wel op de meeste street food markten. Wil je liever naar een pannenkoekenrestaurant? Ga dan naar een van de My Old Dutch pancake houses.

Ik ben er door de jaren heen achtergekomen dat het behoorlijk lastig is om een degelijk boeket te kopen waardoor je niet meteen bankroet raakt. Op de beroemde Colombia Road Flower Market die elke zondag plaatsvindt, kun je genoeg mooie planten en bloemen scoren. Kijk voor de gein eens waar die bloemen vandaan komen. Het merendeel komt uit Nederland (vandaar ook dat hoog prijskaartje gok ik).

Nederlandse hotspots in Londen // Dutch Girl in London

Vind jij het leuk om typisch Nederlandse pubs en eettentjes op te zoeken als je op vakantie bent? Laat me dan weten waarom, ik ben erg benieuwd! Laat ook zeker een reactie voor me achter als je nog meer Nederlandse tips voor in Londen hebt! (Ik heb nu trouwens na al dat gepraat over eten ontzettende trek gekregen!)
Zarina xx

7 thoughts on “The Dutch Girl Tales #5: Nederlandse hotspots in Londen!

 1. paar jaar geleden ging ik nogal laat naar het Koningsfeest in de Dutch Church waar ik kaartjes voor had. Toen ik om 7 uur aankwam om te vieren kreeg ik te horen dat feest vroeg was afgelast door te weinig animo. Het volk was al aan het opruimen tot mijn Chagrin. Er waren nog wat plakkers die De Hems in China Town suggereerden of The Bolton in 326 Earls Court Road. Had nog nooit gehoord van het laatst genoemde en besloot met vrouw en zoon hier naar uit te wijken! Vrij grote maar gezellige kroeg die ik erg aanbeveel. Kroegbaas is Eric Bestebreur een reuze aaardige vent. Interieur met veel hollandse bits en pieces aan de muren een menu kaart waarop onder andere bitterballen, croquetjes, driemaal ge-frituurde friet met friet saus. Op de eerste verdieping een proeflokaal Rembrandt dat open is op Vrijdag, Zaterdag en Zondag. Verschrikkelijk veel soorten bier in moderne stijlen van kleine en grote craft beer brouwerijen. Het proeflokaal heeft een bar met als backdrop een opgeblazen photo van Rembrandt’s Nachtwacht. Een muur geeft de slag bij Chatham weer waar Michiel de Ruyter in 1667 het Engelse vlaggenschip de Royal Charles buit maakte en de Engelse afstrafte voor onder andere een eerdere aanval op hollandse koopvaardij en slag schepen die voor anker lagen. bij Terschelling en waar zij tevens West Terschelling plat branden.
  Dit is wel een erg lang verhaal geworden maar ik zou zeggen bezoek deze pub “It’s a Must!!”

  1. Ha ha, hartelijk dank voor je enthousiast berichtje en goede tip!! Ik had weleens eerder gehoord over een goede Dutch pub in Earls Court, maar nog nooit zelf geweest (Earls Court lijkt altijd zo ver weg!). Na het lezen van jouw verhaal toch maar eens doen, thanks!

 2. Leuk, zo’n heel andere post! Mijn zusje die in Zuid-Frankrijk woont sleept ook altijd een volle koffer mee terug daarheen met typisch Nederlands dingen. Sinds vorig jaar is daar in Nice òòk een HEMA! Dat scheelt een hoop gedoe maar ze hebben zeker niet alles. Als zij hierheen komt, dan luncht ze meestal eerst bij mij en brengt dan voor ons beiden een broodje kroket mee, erg lekker altijd, ook omdat ikzelf eigenlijk nooit meer in een snackbar kan komen door de verschrikkelijke frituurlucht die daar hangt. Dat snap je wel! De meeste Nederlanders zoeken inderdaad heel duidelijk dezelfde typisch Hollandse dingen.
  Grappig dat er best wel veel Nederlandse dingen te vinden zijn, als je zoekt. Die roti van jouw moeder ben ik benieuwd naar! 🙂

  1. Leuk te horen dat dit bericht in de smaak viel bij je (woordgrap was geheel per ongeluk, haha!).
   Echt, ik wist voor mijn verhuizing helemaal niet dat ik zó verzot was op kroketten, paprikachips en pindakaas of hoezeer we boffen met het uitgebreide assortiment van goed brood in Nederland!
   Klopt, bij de Hema hebben ze zeker niet alles en het is ook allemaal duurder dan in Nederland, maar het is wel handig om hier chips en koeken te kunnen kopen, want óf ze verkruimelen erg tijdens het reizen óf de hele rugzak zit al gelijk propvol vanwege de grote hoeveelheid lucht in de chipszakken 😉
   En mijn moeders roti is veruit de lekkerste! Ook veel lekkerder dan die van mijn tantes (ik hoop maar dat ze dit niet lezen) 😉 xx

Leave a Reply