The Dutch Girl Tales #12: Ottolenghi foodie tour in Londen met vitaliteitscoach Annelieke van Woerkom

Ottolenghi foodie tour in Londen // Dutch Girl in London

Omdat ik momenteel in Nieuw-Zeeland ben, geef ik vandaag het woord aan mijn oud-klasgenote en vitaliteitscoach / voedingsconsulent Annelieke van Woerkom. Samen met haar man Benito kwam ze vorig jaar speciaal voor een Ottolenghi foodie tour naar Londen toe. In dit blog vertelt Annelieke wie chef-kok Yotam Ottolenghi is en waarom zijn kookboeken en restaurants wereldwijd zo’n grote culthit zijn. Ik weet zeker dat jij na het lezen van haar verslag gelijk een retourtje Londen boekt om zelf de heerlijke gerechten van Ottolenghi te kunnen proeven!

Wie is Annelieke? Een korte introductie

Ik kwam als 10-jarig meisje bij Annelieke in de klas toen ik van Friesland naar Noord-Brabant verhuisde. Ik herinner me Annelieke als een spontane, extraverte meid met een groot zang- en acteertalent. Ik was echt totaal het tegenovergestelde: verlegen, onzeker en nerdy. Maar ondanks onze grote karakterverschillen werden we toch vriendinnen.

Onze vriendschap verwaterde op de middelbare school en behalve een paar toevallige ontmoetingen op muziekfestivals, verloor ik haar compleet uit het oog. Totdat ik er via Facebook achter kwam dat ze tegenwoordig in hetzelfde dorpje als mijn ouders woont! Ik zocht haar afgelopen najaar op en we praatten in korte tijd bij over onze levens na de middelbare school. En natuurlijk over haar Ottolenghi foodie tour in Londen!

Inspiratie voor je eigen Ottolenghi foodie tour in Londen

Ottolenghi foodie tour in Londen // Dutch Girl in London

Annelieke, het verbaast me niet dat je dramatherapie hebt gestudeerd! Je hebt daarna vooral coachende en coördinerende functies vervult, maar hebt ook van je passie je werk weten te maken. Vertel eens wat over je bedrijf Pontivitaal.

Toen ik klaar was met mijn studie tot dramatherapeut hoorde ik over het beroep van Vitaliteitscoach en wist ik direct dat dát was wat ik wilde worden. Maar ik had na mijn studie andere dingen te doen en dus heeft het doorstuderen even op zich laten wachten. Toen ik eenmaal zover was, heb ik de diverse modules achter elkaar behaald en was ik Vitaliteitscoach met een eigen bedrijfje: Pontivitaal.

Een van mijn studierichtingen was Natuurvoeding. Ik koos daar bewust voor omdat ik geloof in een natuurlijke en bewuste manier van eten. Vanuit mijn bedrijfje help ik mensen een gezondheidsslag te maken op het gebied van voeding. Ik doe dat via individuele begeleiding en kookworkshops. Ook kook ik weleens in opdracht voor bijvoorbeeld mensen die een vegetarisch diner willen geven.

Je kwam vorig jaar speciaal voor de Ottolenghi restaurants naar Londen toe. Kun je aan de lezers uitleggen wie Yotam Ottolenghi is en waarom hij wereldwijd zo ontzettend populair is?

Yotam Ottolenghi is een Israëlische chef-kok die zich heeft gevestigd in Londen en daar diverse restaurants heeft. En deze lopen ontzettend goed; hij heeft onlangs zelfs zijn 6e restaurant Rovi geopend! Hij is denk ik zo populair omdat hij eten terugbrengt naar de basis. Goede ingrediënten, mooie smaken en gerechten die met aandacht en liefde zijn bereid. En dat is alles wat goed eten nodig heeft.

Hoe passen de keuken en visie van Ottolenghi in jouw eigen denkwijze over voedsel?

Ondanks dat Ottolengi niet per definitie vegetarisch kookt, wat ik wel doe, geeft hij groenten de hoofdrol. En daar houd ik van! Groenten zijn gezond, veelzijdig en lekker en wat mij betreft het middelpunt van je maaltijd.

Je bezocht in 1 dag tijd maar liefst 3 Ottolenghi restaurants! Elke locatie heeft zijn eigen unieke karakter en vaak ook een andere menukaart. Kun je ons in het kort over elke locatie vertellen wat deze zo bijzonder maakt?

We begonnen in Spitalfields waar we a la carte hebben ontbeten. Heerlijk relaxte sfeer, ruimtelijk en zen. Een absolute aanrader en iets wat nu wekelijks bij ons uit de keuken komt is de scrambled tofu!

Ottolenghi foodie tour in Londen // Dutch Girl in London

Nopi is het meest chique restaurant van allemaal, daar hebben we geluncht. Alleen al voor het toilet zou je hier eens naartoe moeten gaan. (Ik verklap verder niets!) Ondanks dat het chic is, is het heel betaalbaar. Nopi heeft een menukaart met evenveel groenten- als vlees- en visgerechten en ze zijn allemaal juweeltjes op een bord. Verfijnd en puur.

Voor ons diner gingen we naar Islington. Daar kun je kiezen voor 2, 3 of 4 “helpings” (porties) van de fantastisch saladebuffet. Allemaal groentegerechten die perfect op smaak zijn en gezamenlijk een prachtige maaltijd vormen. En dan is er nog het dessertbuffet met de meest prachtige taartjes en gebakjes! We zaten inmiddels natuurlijk overvol, maar hebben daar toch iets van meegenomen voor de terugreis op de boot.

Toen we thuiskwamen hebben we meteen een Ottolenghi kookdag gedaan waarbij we een aantal recepten hebben nagemaakt. Super lekker!

ottolenghi-foodie-tour-in-londen-shoreditch

Welk Ottolenghi restaurant in Londen is jouw favoriet en waarom?

O dat vind ik moeilijk want ze hebben echt wel een eigen karakter en charme… Maar Nopi heeft toch wel een speciaal plekje. Ik wilde er al jaren naartoe maar het leek in mijn beleving redelijk onbereikbaar. Maar het bleek eigenlijk erg toegankelijk te zijn en ineens zaten we er gewoon, zelfs zonder te reserveren!

Welke gerechten zouden lekkerbekken volgens jou absoluut niet mogen missen tijdens hun Ottolenghi foodie tour in Londen?

Nou, de scrambled tofu zoals eerder genoemd is echt fantastisch. Verder ben ik dol op zijn aubergines met harissa, perfect bereid en gekruid. En ook de broccoli (chargrilled met chilipeper en knoflook) is subliem.

Tot slot, wat zou je mensen willen meegeven die een eerste stap willen maken op weg naar gezonder eten?

Ik zou zeggen: begin klein en denk op de lange termijn. Soms kiezen mensen ervoor om radicaal over te stappen op een volledig andere manier van eten. Dit werkt voor sommige mensen erg goed, maar voor de meesten zal dit heel lastig zijn en zorgen voor een onverzadigd gevoel en frustratie. Vaak ontstaat er dan juist een extra behoefte aan dat wat je ineens niet meer “mag”. Terwijl de overgang veel makkelijker is als je hem in kleine stapjes maakt. Bovendien gun je jezelf daardoor een succeservaring wat vele malen motiverender is dan een faalervaring.

Ik hoop dat jij net als ik hebt genoten van Anneliekes inspirerende verslag van haar Ottolenghi foodie tour in Londen! Wil je meer weten over Pontivitaal en wat Annelieke voor jou kan betekenen? Klik dan hier om naar haar website te gaan!
De hartelijke groeten vanaf Down Under, Zarina xx

Bewaar deze speciale foodie special op Pinterest!

Mijn liefde voor wereldkaarten // Done That Been There

2 thoughts on “The Dutch Girl Tales #12: Ottolenghi foodie tour in Londen met vitaliteitscoach Annelieke van Woerkom

  1. Oei wat klinkt dat allemaal lekker! Als hij ooit hier in de buurt een restaurant opent ga ik er zeker heen!
    En wat leuk dat jullie levens elkaar steeds bleven kruisen, school, muziekfestivals, en dan in het dorp komen wonen waar Zarina’s ouders wonen. Altijd mooi om te horen en zeker om mee te maken…

    1. Grappig hè dat het uiteindelijk maar een klein wereldje is?! Ik heb zelf nog nooit bij de beste man gegeten, maar ga het zeker doen! Hopelijk krijg jij ook eens de kans 🙂

Leave a Reply